Mãnãstirea Trei Ierarhi din Iaşi a fost construită pe timpul lui Vasile Lupu între anii 1637-1640. Complexul medieval a găzduit, pe rând, o tipografie, o scoalã superioarã (colegiu), dotatã cu bibliotecã. Legenda spune că broderia exterioarã sculptatã în piatrã a fost acoperitã cu foitã de aur, iar turcii ar fi incendiat biserica pentru a recupera aurul ce acoperea pere?îi exteriori.
Un interes deosebit prezintã fosta trapezãrie (salã de mese) a mãnãstirii, cunoscutã sub numele de "Sala goticã". Aceasta se aseamãnã cu cea de la Mãnãstirea Dragomirna (Suceava). Mai multe detalii într-o postare viitoare
În aceastã bisericã sunt înmormântaţi Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir şi Vasile Lupu, ctitorul mãnãstirii.
Legenda spune cã, dupã terminarea construcţiei, cãpetenia meşterilor, Marele Meşter (un fel de meşter Manole), ar fi fost fãcut dispãrut pentru a nu putea sã mai ridice în viitor o altã construcţie asemãnãtoare. Dupã 1989, o companie japonezã a oferit fonduri pentru renovarea şi consolidarea fundaţiei clãdirii în schimbul posibilităţii de a "copia" construcţia în vederea ridicãrii ei în insulele nipone.