21 noiembrie 2019

Palatul Dolmabahçe - Istanbul, XI-2019

Construcția este considerată cea mai mare și mai luxoasă reședință a sultanilor din Turcia: 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele. Ansamblul se întinde de-a lungul ţărmului european al Strâmtorii Bosfor. În palat au locuit ultimii șase sultani ai Imperiului Otoman. A fost proiectat de un arhitect englez, iar construcţia a durat 13 ani, între 1843 şi 1856.
Dacă Palatul Topkapî era construit în stil oriental, palatul Dolmabahçe seamănă mai mult cu o reședințã imperială occidentalã (franceză sau austriacă) decât cu locuinţele descrise în 1001 de nopți. La poartã se aflã Turnul cu ceas şi Moscheea. Urmeazã Palatul propriu-zis şi Haremul.  După proclamarea Republicii Turcia, Kemal Mustafa Ataturk, primul preşedinte al ţării, a locuit şi şi-a desfăşurat activitatea aici,  timp de 4 ani. În imediata apropiere a palatului se găseşte Stadionul Beşiktaş (mai nou Vodafone Arena).
























20 noiembrie 2019

Legenda Medusei ( Basilica Cisterna - Istanbul), XI-2019

Exista în Basilica Cisterna (Istanbul) două coloane care au ca piedestaluri 2 capete de Medusa. De-a lungul timpului au apărut mai multe legende legate de poziţionarea celor două sculpturi. Una dintre Meduse este poziționată cu capul în jos, iar cealaltă cu capul culcat. Am găsit următoarele comentarii:

Medusa era una dintre cele trei gorgone (Medusa, Stheno, Euryale), monștri feminini ai lumii subterane prezenți în mitologia greacă. Medusa era descrisă ca având șerpi în loc de păr, era singură ce deținea abilitatea de a-i transforma pe oamenii care o priveau în stane de piatră. Dar există și povești care o menționează pe Medusa ca fiind tânără şi frumoasă, îndrăgostită de Perseu, fiul lui Zeus, fapt ce a atras gelozia zeiței Atena. Aceasta transformă părul lung și negru al Medusei în șerpi și face ca toate persoanele ce o priveau pe fată în ochi să fie pietrificate pe loc. Decapitarea Medusei îi conferă lui Perseu o forță deosebită în înfruntarea dușmanilor săi, care rămâneau pietrificați la vederea capului monstrului. Conform unui alt mit, însăși Medusa, privindu-se într-o oglindă, a fost pietrificată”.

Unii istorici afirmă că picturi și sculpturi înfățișând gorgonele, erau amplasate în Antichitate la intrarea în diferite monumente importante, cu rolul de a le proteja împotriva jafurilor și vandalizărilor, dar și de a înlătura spiritele rele. Iar bizantinii își decorau mânerele săbiilor cu chipul stilizat al Medusei.

Legenda spune că romanii plasau statuetele invers, astfel încât persoanele care le priveau să nu fie transformate în stane.

Basilica poate fi exploratã şi virtual într-un joc video numit „Assassin's Creed:Revelations”, care include o secțiune specială denumită „The Yerebatan Cistern”.









INFERNO - Istambul, XI-2019


Pentru cei care nu stiu…  În Basilica Cisterna (Istanbul), au fost turnate cateva scene din filmul Inferno (thriller dramatic-continuare la Codul lui DaVinci de Dan Brown) care a fost regizat de Ron Howard si l-a avut in rolul principal pe Tom Hanks.  Cateva imagini de la turnare filmului AICI.





19 noiembrie 2019

Portrete - Istanbul, XI-2019


Portretele unor personaje importante ale oraşului de la Marea Marmara. Nu, nu am vizitat vreo expoziţie specializată. Am colindat pe străzile Istanbulului. Doar atât…



















18 noiembrie 2019

Istiklal Street - Istanbul, XI-2019

ISTIKLAL este una din cele mai cunoscute strãzi ale Istanbulului şi este comparată, de multe ori, cu strãzi renumite ale oraşelor lumii: Champs-Elysées (Paris), Wall Street (New York) şi La Rambla (Barcelona). Strada a devenit pietonalã (exceptând traseul tramvaiului 20), este lungă de 3 km, fiind limitatã de pieţele Taksim şi Tunel. Este una din strãzile vechi ale oraşului şi este mãrginitã de clãdiri diverse din secolele XIX-XX. Stilul arhitectonic nu este pur oriental ci o combinaţie de stil tradiţional cu neo-clasic, neo-gotic, Beaux-Arts, Art Nouveau şi Art Deco. Să parcurgi strada ISTIKLAL înseamnă să parcurgi istoria Turciei. Cuvântul ISTIKLAL înseamnă “libertate” şi a devenit numele strãzii în cauzã dupã câştigarea Rãzboiului de Independentã purtat de turci. Înaintarea pe stradã este dificilã şi dupã câteva sute de metri ne întoarcem şi ne aşezăm la o masã, pe terasa îngustã a unei “lokanta”. Comandãm “sarmale” şi numele nu este necunoscut turcilor de la mese. Savurãm nişte sarmale gustoase, “ca la mama acasã”, iar în cele din urmã, hotãrâm sã vizitãm strada şi de la celãlalt capăt, într-o altã zi.



















Palatul Topkapî - Istanbul, XI-2019


Palatul Topkapî (Topkapı Sarayı) din Istanbul a fost, timp de aproape 4 secole, reședința a sultanilor otomani. Este cel mai vizitat muzeu din țară si face parte din Patrimoniul mondial UNESCO.
Are 4 curți importante, este construit în stil oriental și, spre deosebire de palatele clasice europene, nu este o clãdire propriu-zisã ci un mini-oraș, format din mai multe clãdiri, unde locuiau la un moment dat aproximativ 4000 de persoane (gardieni, bucãtari, slujnice, medici, etc). Clãdiri separate erau destinate unor  activitați diverse (bibliotecã, spãlãtorie, cafenea, etc.). Palatul a primit numele Topkapi sau poarta cu tunuri, din cauza marii porți cu două turnuri masive asemănătoare cu tunurile folosite la asediul Constantinopolului.