2 ianuarie 2021

Parcul Expoziției - Iași, I-2021

Parcul Expoziției din Iaşi a fost înfiinţat în anul 1923 şi a primit numele după „Expoziția agricolă viticolă și de industrie casnică a Moldovei întregite“ organizate în acel an.
În vara anului 1935, primarul Osvald Racoviţa  inițiazã organizarea unei expoziții industrial-agricole, cu ocazia hramului Cuvioasei Parascheva, locul de desfășurare fiind ales Parcul Expoziției. Pentru aceasta, au fost reînnoite plantațiile și s-au construit standuri de expunere.
Ca urmare a succesului obținut, s-a organizat o nouă expoziție în mai 1936, iar cu acest prilej Primăria a apelat la arhitectul Gh. Grumăzescu pentru a construi acolo replici după Hanul Ancuței  și Bolta Rece (crama Chirițoaia), pentru petrecerea mai frumoasă a timpului, precum și o copie a Arcului vechii Academii Mihăilene, așa cum era la înființarea ei. Astăzi, Arcul Academiei este vizibil, crama Chirițoaia (replica Bolta Rece), nu este funcţională (din motive subiective), iar replica Hanului Ancuţei a devenit o magazie (în incinta Institutului P.Poni) 

 


Arcul Academiei Mihăilene (Wikipedia )

 
 
Arcul Academiei (replica din Parcul Copou)

 
Crama Bolta Rece




Institutul Petre Poni